Elbob er finansieret via reklamelinks - Læs disclaimer

Refusion af elafgift: Reduceret elafgift

Kristian Ole Rørbye

Af Kristian Ole Rørbye

Elafgift er en af de mange afgifter, som danske husholdninger og virksomheder betaler, når de bruger elektricitet. Det er en afgift, som staten pålægger pr. forbrugt kilowatt-time (kWh), og den udgør en væsentlig del af energiregningen. Dog har både private og erhvervsmæssige elforbrugere mulighed for at få refusion eller reducere elafgiften, afhængigt af specifikke regler og kriterier.

I denne artikel gennemgår vi, hvad elafgift er, hvilke muligheder der findes for refusion og reduceret elafgift, samt hvem der kan drage fordel af ordningerne.

refusion af elafgift

Hvad er elafgift?

Elafgift er en afgift, der lægges oven på prisen for elektricitet. I 2024 er den almindelige elafgift fastsat til 0,761 kr. pr. kWh. Afgiften er en væsentlig del af energiregningen, men forskellige ordninger kan reducere eller refundere afgiften afhængigt af forbrugerens situation og anvendelse.

Elafgiften er en vigtig del af Danmarks klima- og energipolitik, men i de senere år er der blevet indført flere lettelser og refusionsordninger som en del af energiforlig og for at afhjælpe økonomiske byrder. Dette gælder især for virksomheder og for særligt højt forbrug i private hjem.

Reduceret elafgift til husholdninger

Fra politisk hold er der de seneste år kommet ændringer, der giver visse husholdninger ret til reduceret elafgift. Dette sker primært med henblik på at hjælpe folk med højere elforbrug, f.eks. i boliger med varmepumper eller elbiler, og for at fremme overgangen til grønne energiformer.

Eksempler på husholdninger med reduceret elafgift:

  • Husstande med varmepumper: Hvis din bolig opvarmes udelukkende ved hjælp af en elektrisk varmepumpe, kan du være berettiget til reduceret elafgift.
  • Elbiler og opladning hjemme: Mange elbilejere har også mulighed for at få reduceret elafgift på strømmen til opladning af deres køretøj.
  • Generel højere forbrug: Hvis husholdningens samlede elforbrug overstiger en vis mængde om året, kan der være yderligere reduktioner.

Reduceret elafgift er et incitament for husholdninger til at vælge elektriske og bæredygtige løsninger, som bidrager til den grønne omstilling. I 2024 er den reducerede sats på 0,008 kr. pr. kWh for berettigede forbrugere.

Så meget kan du spare med reduceret elafgift

Den store forskel mellem den almindelige elafgift (0,761 kr. pr. kWh) og den reducerede sats (0,008 kr. pr. kWh) kan give betydelige besparelser – især for husholdninger og virksomheder med højt forbrug. Nedenstående tabel viser de årlige besparelser baseret på forskellige niveauer af forbrug.

Elforbrug pr. år (kWh)Almindelig elafgift (0,761 kr./kWh)Reduceret elafgift (0,008 kr./kWh)Årlig besparelse (kr.)
4.000 kWh3.044 kr.32 kr.3.012 kr.
6.000 kWh4.566 kr.48 kr.4.518 kr.
10.000 kWh7.610 kr.80 kr.7.530 kr.
15.000 kWh11.415 kr.120 kr.11.295 kr.
20.000 kWh15.220 kr.160 kr.15.060 kr.

En husstand, der bruger 10.000 kWh om året – typisk for hjem med både varmepumpe og elbil – vil kunne spare 7.530 kr. om året ved at opnå reduceret elafgift. For større husholdninger eller dem med flere elforbrugende enheder kan besparelsen blive endnu højere.

Refusion af elafgift til erhverv

Erhvervsvirksomheder kan i mange tilfælde få refusion af en betydelig del af den elafgift, de betaler. Dette gælder især for virksomheder, hvis produktion eller drift kræver et stort energiforbrug. Ordningen har til formål at sikre, at danske virksomheder forbliver konkurrencedygtige internationalt og ikke lider under høje energipriser.

Hvem kan få refusion?

  • Produktionstunge virksomheder: Fabrikker og produktionsvirksomheder, der bruger meget energi i fremstillingsprocesser.
  • Landbrug, skovbrug og fiskeri: Disse sektorer er typisk berettiget til refusion, fordi deres energiforbrug anses som nødvendigt for deres drift.
  • Kontorvirksomheder: Selv om kontorer ikke har samme energiforbrug som produktionsvirksomheder, kan de stadig få delvis refusion af elafgiften.

Hvordan fungerer refusionen?

  • Virksomheder skal løbende rapportere deres elforbrug til myndighederne og dokumentere deres energiforbrug.
  • En del af refusionen sker automatisk gennem el-leverandørens afregningssystem, mens andre kræver manuel ansøgning.
  • Størrelsen af refusionen kan variere afhængigt af, hvilken sektor virksomheden tilhører, og hvor meget strøm der bruges.

Fremtidige ændringer i elafgiftspolitikken

Politikere arbejder løbende på at tilpasse energipolitikken til de aktuelle behov. Derfor kan vi i fremtiden forvente yderligere ændringer i elafgiftssystemet. I takt med, at Danmark arbejder mod sine klimamål om at reducere CO2-udledningen, kan der komme flere lettelser på afgifter for grønne energiformer. Det er også muligt, at refusionssatser for virksomheder vil blive justeret for at understøtte grøn omstilling.

Fordele ved reduceret elafgift og refusion

At benytte sig af ordningerne for reduceret elafgift og refusion kan føre til store besparelser, både for private og erhverv.

  • Økonomiske besparelser: Lavere eludgifter kan mærkes på bundlinjen, især for store forbrugere.
  • Fremme af bæredygtighed: Ordningerne motiverer til at bruge energibesparende teknologier som varmepumper og elbiler.
  • Konkurrencefordel for virksomheder: Erhverv, der udnytter refusionen, står bedre i konkurrence med udenlandske virksomheder.

Reduceret elafgift og refusion af elafgift er effektive værktøjer til at reducere energiregningen og fremme den grønne omstilling. I 2024 er forskellen mellem den almindelige og reducerede elafgift markant, hvilket giver store besparelser til både private og erhverv.

For husholdninger, der anvender varmepumper eller oplader elbiler hjemme, kan ordningen gøre en stor økonomisk forskel. Ligeledes kan virksomheder med højt energiforbrug sikre bedre konkurrenceevne gennem refusionsordningerne.

Det er vigtigt at holde sig opdateret på gældende regler og kontakte dit elselskab for at sikre, at du får adgang til alle relevante besparelser.

Ofte stillede spørgsmål

Den almindelige elafgift i 2024 er 0,761 kr. pr. kWh. Dette beløb betales af alle private forbrugere og virksomheder, der ikke er omfattet af særlige ordninger for reduceret elafgift eller refusion.

Den reducerede elafgift i 2024 er 0,008 kr. pr. kWh. Denne lave sats kan opnås, hvis du bruger elektricitet til særlige formål, som fx opvarmning med en varmepumpe eller opladning af en elbil hjemme.

Forskellen mellem den almindelige elafgift og den reducerede sats er 0,753 kr. pr. kWh. En husstand med et årligt elforbrug på 10.000 kWh kan dermed spare 7.530 kr. om året.

Reduceret elafgift kan opnås af:

Husstande med et større elforbrug, hvis de opfylder visse kriterier.

Husstande med varmepumper, der opvarmer boligen.

Hjem med elbiler, hvor opladningen sker via egen oplader.

Du kan kontakte din el-leverandør og oplyse om din varmepumpe eller elbil. Det kræver korrekt registrering af boligens energikilder for at få reduceret elafgift. Nogle leverandører tilbyder også vejledning gennem deres kundeservice.

Nej, refusion og reduceret elafgift gælder fremadrettet fra det tidspunkt, hvor du er registreret korrekt. Derfor er det vigtigt at søge om reduceret afgift så hurtigt som muligt for at maksimere dine besparelser.

Nej, men det er typisk i de situationer, at reduceret elafgift bliver mest relevant. Hvis du har andre installationer med højt elforbrug, kan det være en god idé at kontakte din el-leverandør for at høre om mulighederne.

Ja, nogle ordninger kræver et mindste elforbrug. Hvis du opvarmer din bolig med en varmepumpe, eller hvis du oplader en elbil, opfylder du normalt kravene, men det anbefales at tjekke de specifikke betingelser hos din leverandør.

Gnm. bedømmelse 5 / 5. Stjerner: 1

Ingen bedømmelser endnu

SPAR PENGE PÅ ELREGNINGEN START HER »